Reklama
 
Blog | Petr Brož

Přistane soukromá sonda na povrchu Měsíce? Jsme zas o krok blíže

Podaří se soukromé firmě vyslat sondu na povrch Marsu, aby zde odebrala vzorky z hloubky 20 až 100 metrů pod povrchem a pomohla tak vědcům lépe pochopit vznik a vývoj Měsíce? A pokud ano, kde na to tato firma vezme finance? Odpověď (možná) nabídlo komunitní financování...

Komunitní financování (tzv. crowdfunding) je označení pro způsob získávání prostředků pro různé projekty, kdy nepřispívá vláda či jeden bohatý mecenáš, ale projekt financuje takříkajíc dav „fanoušků“. Lidé, které projekt zaujme, mají možnost přispět libovolnou částkou na jeho realizaci. Ve světě se takto daří shánět prostředky na stále zajímavější a ambicióznější projekty. A je to právě jeden z nedávno skončených crowdfunginových projektů, u kterého by měli zbystřit všichni fanoušci vesmíru a jeho průzkumu.

Na americkém serveru pro komunitní financování Kickstarter se v druhé polovině listopadu 2014 objevil projekt kladoucí si za cíl vyslat soukromou sondu na povrchu Měsíce. Sonda Lunar Mission One by neměla jenom přistát v oblasti jižního pólu Měsíce, což již samo o sobě by bylo značně ambiciózní, tvůrci projektu chtějí totiž vypravit sondu schopnou proniknout vrtáním (minimálně) 20 metrů až (maximálně) 100 metrů hluboko pod povrch a odebrat odsud vzorky.

Umělecká představa přistání mise Lunar Mission One na jížním pólu Měsíce, autor snímku: Lunar Mission Ltd.

Pokud vše půjde dle plánu, můžeme se v roce 2024 těšit na zajímavou misi, která by mohla vědcům poskytnout ke studiu materiál, který nebyl po miliardy let vystaven kosmické radiaci a impaktům mikrometeoritů. Materiál, od kterého si vědci slibují, že by jim mohl pomoci pochopit, jak Měsíc vlastně vznikl a tedy pochopit jak se horniny v takto nehostinném prostředí v čase chovají. Tento materiál by měl pocházet z vrtného jádra, které bude vytaženo na povrch a prozkoumáno. Do vzniklého vrtu by se měl následně spustit sonda na měření tepelného toku v kůře Měsíce. Získané údaje pomohou vědcům odhadnout teploty panující uvnitř Měsíce a zjistit, jestli Měsíc obsahuje stále natavený materiál či kdy o něj případně přišel. Sonda by měla taktéž na povrch umístit seismometr, zařízení na zaznamenávání seismických vln. Vědci budou mít možnost sledovat, jestli se na povrchu Měsíce odehrávají „měsícotřesení“ a jak často dochází k dopadům meteoritů na povrch (každý dopad většího tělesa totiž způsobí otřes, který je přístroj schopný zaznamenat).

Reklama

Autoři návrhu na Kickstarteru žádali komunitu o příspěvek 950 000 amerických dolarů na počáteční vývoj sondy, jedná se jen o část nákladů, které bude potřeba, další finance chtějí získávat postupně. Nakonec se podařilo, ještě před skončením řádného termínu, získat 1 050 000 amerických dolarů, dostatečnou částku na zahájení vývoje sondy. Jako odměnu přispěvatelům autoři počítají i se speciální kapslí, která bude umístěna na dno vrtu. Tato kapsle bude obsahovat záznam o historii života na Zemi a poselství přispěvatelů, kteří poskytli více jak 94 amerických dolarů (dokonce s možností uložit do kapsle i svůj vlas jako vzorek DNA…). A jak dodává David Iron, zakladatel společnosti Lunar Mission Ltd., jež projekt zastřešuje, cílem je i snaha inspirovat budoucí generace k zájmu o výzkum Měsíce, respektive vesmíru. Dosáhnout tak cíle, kterého dosáhl v 60. a 70. letech 20. století americký program Apollo, během kterého přistáli lidé na povrchu Měsíce.

S narůstajícím množstvím projektů, které se na podobných portálech daří financovat, možná si začínejme pomalu zvykat na svět, kde dech beroucí aktivity nemusí být výhradně jen záležitostí států či bohatých firem. Stále více se ukazuje, že když má člověk sen a dost drzosti si říci o pořádný balík peněz, může i on sám začít přemýšlet „ve velkém“ a pokusit se o něco „neuvěřitelného“. Držme palce, ať se mise podaří! Byl by to pěkný políček do tváře státním agenturám, kterým se příliš návrat na Měsíc nedaří…

Inspirováno zprávou na Space.com.