Reklama
 
Blog | Petr Brož

Nové snímky Cerery aneb sonda Down se přibližuje ke svému cíli

Když v roce 2007 vypustila americká NASA kosmickou sondu Dawn, měla za cíl postupně prozkoumat dvě největší tělesa obíhající mezi Marsem a Jupiterem; planetky Vestu a Ceres. Dvě planetky, které sice leží v podobné části sluneční soustavy, zcela od sebe odlišné. Povrch Vesty tvoří pevný krunýř hornin, kdežto povrch Cerery pravděpodobně ledový krunýř. Proč tomu tak je? Zatím nevíme, ale to se již brzy změní.

I přes naše obšírné znalosti řady těles sluneční soustavy, bylo o těchto tělesech známo jen minimum informací. Zatímco průzkum Vesty má sonda již za sebou (a my tak máme přes 30 000 snímků k dispozici a analýze), v současnosti míří sonda ke svému dalšímu cíli, k planetce Ceres. 13. ledna 2015 byla sonda sice ještě vzdálena od svého cíle 383 000 kilometrů, ale na druhou stranu již dostatečně blízko, aby nám poskytla velice zajímavý snímek. Ceres má na snímku sice jen 27 pixelů a má primárně sloužit pouze pro navigační účely, nicméně i tak šlape na paty tomu nejlepšímu snímku, co máme v současnosti na Zemi k dispozici.

Jednotlivé snímky Cerery extrapolované z animace. Zdroj: NASA / JPL / UCLA / MPS / DLR / IDA / Emily Lakdawalla

Snímek stále nedosahuje nejlepšího rozlišení snímků Cerery, které pořídil v roce 2003 a 2004 Hubbleův vesmírný teleskop. Ty mají přibližně o 20 % lepší rozlišení, nicméně současný snímek má přibližně třikrát lepší rozlišení, než měl v prosinci 2014 pořízený předchozí kalibrační snímek. Jak je vidět, za skok v kvalitě je za těch pár týdnů cesty značný. Nicméně, stále nejsme u konce, jak budou totiž nadále ubíhat dny a sonda bude k planetce Ceres blíže a blíže, můžeme se těšit na přísun stále detailnějších snímku. Na konci ledna 2015 bude další snímkovací příležitost, během které budou pořízeny snímky překonávající rozlišení Hubbleova vesmírného teleskopu.

Animace 20 navigačních snímků zachycující planetku Ceres ze vzdálenosti 383 000 kilometrů jasně ukazuje několik povrchových útvarů. Zdroj: NASA / JPL / UCLA / MPS / DLR / IDA.

A co nám nový snímek ukazuje? Zdá se, že na snímku je možné rozpoznat kruhové útvary, což by napovídalo, že jsou na povrchu Cerery impaktní krátery. Což by sice nebyla zas tolik překvapující informace, ale na druhou stranu to naznačuje, že povrch Cererynebude zcela totožný s povrchem Jupiterova měsíce Europa. Za povšimnutí stojí obzvláště světlá tečka v horní části Cerery. Co si pod ní představit? Zatím nevíme, co přesně představuje a to i přes to, že jí zachytil během svého snímkování i Hubbleův vesmírný teleskop.

Reklama

Vše by totiž mělo vyvrcholit 6. března 2015, kdy by měla být sonda Dawn navedena na eliptickou orbitu planetky, aby po 16 měsíců se pak neustále přibližovala k jejímu povrchu. Během té doby budeme mít možnost zjistit mnohé o vzniku tohoto tělesa a můžeme se těšit na množství detailních fotografií a dalších vědeckých měření. Spatříme tak nejspíše svět, který výrazně formoval vodní led. Věřme, že nás čeká další překvapivý svět, jenž nás opět zcela okouzlí.

 

A zatímco čekáme na nové snímky Cerery, můžeme si vychutnat skvělé video ukazující povrch Vesty!

Psáno pro portál RudýMars.cz. Chcete být informováni o dobývání vesmíru? Sledujte RudýMars na Facebooku.