Reklama
 
Blog | Petr Brož

Experti na přírodu píší Wikipedii

Petr Brož

6. 9. 2012 08:09

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

Obecným problémem lidských expertů je většinou nedostatek jejich volného času. Často totiž musí publikovat odborné zprávy a posudky, neustále se dále vzdělávat, cestovat mezi úřady a konferencemi a taktéž se věnovat svému výzkumu. Proto je složité získat část jejich drahocenného času na zlepšování české Wikipedie. Stejné je to i se zvířecími experty. I oni jsou většinu svého času zaneprázdněni sbíráním dozrávajících bobulí, vyrýváním kořínků či hledáním šťavnatých larev pod kůrou stromů. A proto jsme i my měli problém, jak zvířecí experty zaujmout. Jak je doslova dostat za klávesnici a přimět je ke psání článku. Naštěstí víme, co na experty (alespoň ty zvířecí), platí! Stačil šťavnatý kousek tropického ovoce a chvíli počkat, až přijdou blíže. Za okamžik se již první zájemci o práci pro Wikipedii dostavili. A to dokonce s celou svou rodinou! Kéž by bylo tak snadné přitáhnout k psaní i lidské experty, vás, naše čtenáře! Bohužel zatím nevíme, jaký kousek budeme muset položit na tlačítko Editovat na české Wikipedii, abyste se do jejího psaní zapojili.

Podívejte se na Youtube video, jak si zvířata s editováním poradila!

Náš první expert, který se nám představil jako prase divoké (Sus scrofa), se dal do psaní článku s chutí a vervou. Bylo na něm vidět, že přidává na Wikipedii své životní zkušenosti. Za chvíli byl vystřídán svým potomkem. Ten plný vědomostí získaných na nižším stupni vzdělání doplnil drobnosti a přidal společnou fotografii, na které zvěčnil svého rodiče během psaní. Celá prasečí rodinka se měla možnost zapojit do tvorby Wikipedie, jelikož ta je otevřená všem věkovým skupinám a může jí editovat naprosto každý. Společnou prací tak vytvořili velice povedený článek o Národním parku Šumava dostupný na odkazu, který zajisté další čtenáři ocení. Schválně se podívejte, jestli byste nechtěli něco po nich doplnit!

Reklama

Aha, že tomu nerozumíte, co rodinka napsala? Tak to jsme na tom všichni stejně. Podobné problémy máme i s příspěvky od dalších dvou editorů, datla černého (Dryocopus martius) a lišky obecné (Vulpes vulpes). Jak se ukazuje, zvířecí experti mají sice chuť se do psaní Wikipedie aktivně zapojit, ale s jejich výsledky máme my jako lidé problémy. Jejich jazyk je pro nás k nepochopení. A proto potřebujeme při psaní Wikipedie pomoci od druhých nejlepších expertů, tedy od vás, čtenářů Wikipedie! Až příště otevřete stránku na české Wikipedii, nebojte se stisknout tlačítko editovat a přidat pár informací, které o daném tématu víte. Není to nic těžkého a jak je vidět, zvládl to i například datel černý. Připojte se k nám v projektu Chráněná území a pomozte tato území fotografovat a zlepšovat články o nich! Více viz stránku na české Wikipedii či naší stránku na Facebooku.