Reklama
 
Blog | Petr Brož

SpaceX poodhaluje své plány na internet pro Mars

Americká společnost SpaceX pokračuje v sérii ambiciózních projektů, které by měly vyvrcholit dopravením lidí na Mars. Vyjma vývoje potřebného způsobu dopravy v podobě znovupoužitelných raketových nosičů, konstrukci pilotované verze vesmírné lodi Dragon, minulý týden na konferenci v americkém Seattlu poodhalil Elon Musk další z kroků, který by vyslání člověka k rudé planetě měl předcházet. Vybudování vysokorychlostního internetového spojení Země-Mars a současně i pokrytí jeho povrchu signálem. A pokud by vám to přišlo málo, celý projekt počítá i s celosvětovým rozšířením internetu na Zemi dostupným všude. A to vše za pomoci mikrosatelitů.

Když v listopadu 2014 odhalil Elon Musk své plány na vyslání flotily 700 mikrosatelitů na nízkou orbitu Země, odkud měly zajistit celosvětové pokrytí snadno dostupným internetem, nebylo jasné, co si od toho slibovat a jestli se nejedná jen o sen. Museli jsme si počkat pár měsíců, aby nastíněný plán začal dostávat konkrétnější obrysy. Dnes již víme, že cílem nebude pokrýt internetem jen povrch Země, jak se mohlo z prvního vyjádření zdát, ale rozšířit internetový signál na Mars a propojit internetem obě planety. Elon Musk se tak snaží začít budovat (či lépe řečeno, připravovat plány na budování) infrastrukturu, která bude potřebná k úspěšnému přistání na povrchu Marsu a jeho případnému osídlení. První lidé, kteří na Mars dorazí, budou totiž potřebovat globální komunikační síť, aby mohli komunikovat mezi sebou či s lodí na orbitě, ale současně budou muset být i ve spojení se Zemí. Ať už z důvodu přenosu vědeckých dat, tak i streamování videí pro miliardy diváků. Při současné technologii, kdy jsou informace přenášeny rádiovými vlnami, je množství přenesených dat značně omezené. Je to i důvod, proč nevídáme živý stream z kamery sondy Curiosity. Důvodem totiž není absence takové kamery, ale přenosové kapacity limitované současnou technikou. Pokud tedy budeme chtít v budoucnosti s Marsem efektivně komunikovat, budeme potřebovat nový způsob komunikace. A jednou z možností je využít laser pro komunikaci – technologii, kterou v současnosti testuje americká NASA na ISS.

V první fázi Muskovo plán předpokládá, že do výšky přibližně 1200 km nad povrch Země bude umístěno přes 700 mikrosatelitů vybavených zařízením pro přenos informací za pomocí laseru. Tím dojde k celosvětovému pokrytí povrchu naší planety snadno dostupným a rychlým internetem. Důvodem, proč chce Musk začít se Zemí je ten, že předpokládá, že se mu projekt za přibližně 10 miliard amerických dolarů podaří ufinacovat z poplatků za připojení uživatelů. Nicméně se záhy objevila informace, že by se společnost Google mohla stát i hlavním investorem projektu.

A kdy se můžeme těšit na první mikrosatelity na orbitě? Musk dodává, že ne dříve jak za pět let… Tak uvidíme, jestli své slovo dodrží.

Reklama

Psáno pro portál RudýMars.cz. Chcete být informováni o dobývání vesmíru? Sledujte RudýMars na Facebooku.