Reklama
 
Blog | Petr Brož

Cesta na Mars jako reality show? Skutečnost či čistá fikce?

Představte si to. V roce 2023 přijdete domů z práce, večer před spaním si pustíte televizi a během té chvíle, než vás přemůže únava, se na chvilku zadíváte na oblíbenou reality show. Co bude dnes na pořadu dne? Aááá, ano, právě dnes je jedno z vyvrcholení celého pořadu. Čtveřice hlavních protagonistů žijících několik měsíců v malé kovové schránce právě přistává na povrchu Marsu. Tohle určitě bude stát za to ponocování…

O lidské misi na Mars bylo napsáno již mnohé a média každoročně vytahují nové vize kosmických agentur seznamujíce nás s tím, jak toto obrovské dobrodružství bude probíhat a kdy člověk konečně k rudé planetě zamíří. Žádná z vizí se zatím nedostala dále než z fáze úvah a plánů, k čemuž (bohužel) v poslední době významně přispěl svým rozhodnutím i prezident USA Barack Obama o redukci plánů NASA v programu Constellation (s hlavním cílem navrátit člověka na Měsíc a odsud pokračovat na Mars). Nicméně i přes obtíže se zdá, že se na poli dobývání kosmu pomalu ale jistě začíná odehrávat revoluce, na kterou my snílci dlouho čekali. Do hry začíná vstupovat soukromý sektor, jenž může v následujících letech zcela změnit pravidla hry. Jednou z přelomových společností se zdá být i Mars One vedená dánským podnikatelem Basem Lansdorpem.

Bas Lansdorp si nevytyčil menší cíl než lidskou kolonizaci Marsu a to za pomoci čtyř astronautů, kteří by měli přistát na povrchu Marsu již v dubnu roku 2023 (!!!). Cíl, na který americká NASA, evropská ESA, japonská JAXA či ruský ROSKOSMOS nemá v současnosti finance. Cíl, který se od přistání člověka na Měsíci neustále odkládá dále a dále do budoucnosti a v současnosti není vůbec jisté, kdy (a jestli) se člověk na Mars podívá. Oproti státním agenturám je přístup Basa Lansdorpa značně neotřelý (i když ne zcela nový). Mars One totiž neuvažuje o dopravě člověka na Mars a jeho návratu na Zemi. Celá akce bude pojatá jako jednosměrná cesta bez jakékoliv možnosti návratu. Nepočítá se totiž vůbec s výstavbou návratového prostředku a jeho dopravení na Mars v blízké budoucnosti. To dává paradoxně Mars One obrovskou výhodu vůči ostatním, kteří podobný projekt zamýšlejí uskutečnit.

Správně tušíte, že za tím budou jako vždy peníze, protože takovýto přístup má mnohem nižší finanční náročnost. Na rudou planetu nebude potřeba dopravit návratový modul, palivo, či případně zařízení na jeho výrobu. Tím výrazně odpadne hmotnost celé mise a tedy i její cena. Společnost Mars One odhaduje, že vyslat čtyřčlennou posádku jednosměrně na Mars vyjde pouze na 6 miliard amerických dolarů (pro srovnání jedna letadlová loď třídy Nimitz stojí přibližně 4,5 miliardy dolarů). A to není zas tak vysoká částka… Za 6 miliard by se měla na povrch dostat první čtveřice na palubě upravené kapsle kosmické lodi Dragon soukromé společnosti SpaceX. Novodobí osadníci začnou budovat první stálé osídlení a provádět výzkum planety. Každé 2 roky by jim měla přibýt společnost v podobě dalších 4 astronautů a takto by se mělo pokračovat každé dva roky až do roku 2033, kdy by měla dosáhnout populace 20 lidí. Nicméně, kde sehnat 6 miliard na projekt, který neslibuje na počátku příliš velkou návratnost?

Reklama

Kdo by byl ochoten zaplatit za pološílenou misi tyto prostředky a proč? Odpovědí je mediální scéna. Bas Lansdorp totiž plánuje prodávat televizní práva na celou akci a udělat tak z největšího dobrodružství 21. století obrovskou reality show pro celý svět. Reality show, během které budeme moci sledovat od výběru posádky, jejich cesty, po přistání a život na Marsu skrze naše televize pohodlně z našeho gauče. Kdokoliv z nás bude mít možnost 24 hodin se podívat, jak se astronautům daří a co zrovna dělají. Dá se předpokládat, že tato akce by skutečně vzbudila mezi světovou populací značný rozruch a zájem, a tak by sledovanost mohla být značná a příjmy z reklamy obrovské. Povede se tento smělý nápad uskutečnit a přilákat velké mediální hráče, aby do podniku investovali své finance?

Není v našich silách tuto otázku nyní zodpovědět, ale při pohledu na program se zdá, že se již brzy dozvíme, jak moc úspěšný tento podnik bude. V letošním roce by mělo dojít k výběru prvních 24 kandidátů na cestu a výstavbě cvičného obydlí. 2014 by měl být vyslán první komunikační satelit k Marsu, 2016 první loď se zásobami potravin, načež postupně poletí dalších 6 lodí… Až konečně rok 2023 a vyslání prvních kolonistů…

Bas Lansdorp s Mars One není první (a určitě ani poslední) člověk s vizí něčeho, co se téměř vymyká představivosti. Vyslat čtveřici lidí na Mars bez možnosti návratu může stále znít pro mnohé jako naprosté šílenství. Nicméně ještě před pár lety bylo nemyslitelné, že by soukromá společnost skrze své vlastní dopravní kapacity zásobovala mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Dnes po úspěšném druhém letu rakety SpaceX se to jeví jako „samozřejmost“.

 Jak vidno, fikce může do našich životů vstoupit mnohem rychleji, než se nám může zdát. A přiznám se, tohle by byla první reality show, kterou bych hltal od rána do noci s úsměvem!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Umělecká představa osídlení Marsu, propagační obrázek ze stránek Mars One.